Top

Yoga synkar oss med Jordens egen frekvens

Göran Boll Yoga / Forskning  / Yoga synkar oss med Jordens egen frekvens

Yoga synkar oss med Jordens egen frekvens

I söndags kväll på yogakursen Lär dig lyssna Inåt frågade en av deltagarna, som just börjat utöva MediYoga, ”varför ska vi ha ögonen slutna hela tiden?”

När vi tränar MediYoga sluter vi ögonen, fokuserar in i oss själva via en punkt mellan ögonbrynen, 3:e ögat, och andas långa djupa andetag. En av effekterna av denna relativt enkla insats är att den förändrar våra hjärnvågor, från de snabbare Betavågorna (13-40 Hz) till de lugnare, mjukare Alfavågorna (7-12 Hz). Inom biofeedback är Alfaträning den mest rekommenderade behandlingen mot stress. I Alfatillståndet kommer du åt din kreativitet, får lättare att lösa problem, komma på nya idéer, och det anses vara ett bra tillstånd för kreativ visualisering. Inom ramen för Alfa-frekvenserna finner vi även resonansfrekvensen för jordens eget elektromagnetiska fält, c:a 7,8 Hz. Detta fält kallas Schumann frekvensen eller Schumann resonansen.

Forskarna är inte helt klara över varifrån detta fält kommer, men man vet att frekvensen vuxit sig starkare i ungefär samma takt som antalet människor på jorden ökat.

Den förste att upptäcka jordens egen resonansfrekvens var fysikern och uppfinnaren Nikola Tesla, i samband med experiment han gjorde i USA 1899. Tesla var före sin tid och många av hans upptäckter togs inte på allvar då. Ett halvt sekel senare upptäckte den tyske fysikern Winfried Otto Schumann att det finns elektromagnetiska vågor i atmosfären. Han beräknade att frekvensen mellan jorden och jonosfärens skikt var 7,83 Hz.

Idag är Schumannfrekvensen ett etablerat vetenskapligt faktum, dock är inte alla medvetna om att denna frekvens också fungerar som en stämgaffel för liv och hälsa, att det är bakgrundsfrekvensen för allt liv på jorden. En tysk forskare, Anker Mueller gjorde kopplingen mellan Schumannresonansen och hjärnans Alfarytm. Han upptäckte att planeten och den mänskliga hjärnan har samma naturliga resonans, vilket han förmedlade till Schumann, som lät en av sina kandidater, Herbert König undersöka detta.

König fann en överensstämmelse mellan Schumannresonansen och våra hjärnvågor. Den huvudsakliga frekvensen som produceras av Schumannsvängningar runt planeten är mycket nära frekvensen av de Alfavågor som hjärnan producerar när vi sluter ögonen och slappnar av.

Vad har detta för praktisk betydelse?

Amerikanska NASA ansåg exempelvis Schumannresonansen vara så viktig för astronauternas välmående att de installerade Schumann resonansgeneratorer på sina rymdfärjor. Wolfgang Ludwig, en tysk forskare som arbetat med NASA.s bemannade rymdfärdsprogram fortsatte Schumanns och Königs arbete och undersökte Schumannresonansen. Hans mål var att fastställa vilka frekvenser som gick att mäta upp i en hälsosam miljö. Det han fann var att Schumannfrekvensen enkelt hittades i naturen och allra tydligast ute på havet, medan det var nästan omöjligt inne i en stad. Våra olika artificiella signaler, TV, radio, telefon m.fl. överröstar naturens egna, naturliga signaler. Detta får effekter på hälsan, vilket ännu en tysk forskare kunnat visa. 

I en studie på hur detta påverkar oss människor och vår hälsa lät Professor R. Wever från Max Planck-institutet för beteendevetenskap & fysiologi i den tyska staden Erling-Andechs bygga en underjordisk bunker som helt isolerades från jordens och omgivningens magnetfält. Han ville bl.a. se hur vår hälsa påverkas när vi isolerades från Schumannfrekvensen. Under åren 1964-1989 genomfördes mer än 400 studier i bunkern. Över 400 volontärer, mestadels studenter, bodde här. Wever upptäckte att dygnsrytmen hos studenterna snabbt avvek inne i bunkern och de drabbades väldigt fort av stress, huvudvärk och sömnrubbningar.

Efter en periods isolering tillförde Wever en konstgjord Schumannfrekvens till deltagarna inne i bunkern. Redan vid en mycket kort exponering av 7,83 Hz stabiliserades deltagarnas hälsa igen. Slutsatsen blev att det verkar som att vår inre biologiska klocka är synkroniserad med jordens naturliga puls och att detta påverkar hälsan.

 

Detta är vad som sker under ett yogapass – även när vi gör det inne i en storstad. Yogans specifika komponenter, att sluta ögonen och fokusera inåt, andas långa djupa andetag m.m. påverkar våra hjärnvågor, lugnar ner frekvensen från Beta till Alfa – och synkar oss med planetens 7.83 Hz.

Läs mer:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Schumannresonansen 

https://en.wikipedia.org/wiki/Schumann_resonances

http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/gallery/schumann-resonance.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

Göran Boll

Kommentarer:

 • Lena blomstedt
  september 14, 2015 at 3:49 e m

  Väldigt intressant, gick rätt in i hjärtat!☺/ Hälsningar Lena

 • Marius
  oktober 13, 2015 at 11:32 e m

  Fant knappen ????

 • Georg Nilsen
  augusti 21, 2016 at 11:22 e m

  Jag gillar yogaformen men att använda rena fantasier utan någon reell koppling ang. frekvenser gör det hela oseriöst och skrattretande. Synd…

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top