Top

Yogans spännande ytterligheter

Göran Boll Yoga / Aktuellt  / Yogans spännande ytterligheter

Yogans spännande ytterligheter

Nyligen var jag och föreläste på yogacentret YogaMana i Stockholm som drivs av Madeleine Wilhelmsson, utbildad i MediYoga hos mig och den som pryder omslagen till alla våra CD-produkter. Den mysiga och fint inredda lokalen på Danderydsgatan var fylld med människor som kommit för att dels få en genomgång av den forskning som är gjord på MediYoga på KI, KS, Danderyd m.fl. och den verksamhet med cancerpatienter som får MediYoga, som pågår på Akademiska sjukhuset i Uppsala – och dels få en genomgång av chakrasystemet, yogans syn på människan som kvantfysisk energivarelse och hur chakrasystemet, utifrån yogans perspektiv, påverkar hälsa och sjukdom. Texten på Maddes hemsida löd:

Under dagen berättar Göran om MediYogans expansion i Sverige och Internationellt, om ny forskning och om MediYogans kraftfulla effekter. Därefter kommer Göran gå igenom och berätta om det sk. ”chakrasystemet” och hur det i sin tur kan påverka vår hälsa. Göran guidar dig genom yogapass och meditationer och svarar på alla dina frågor.

Dessa ytterligheter blir för mig ett fint och belysande exempel på yogans styrka och bredd – och det funkade i praktiken! Bland deltagarna fanns läkare, sjukgymnaster, blivande forskare på KS och andra. Ena stunden pratade vi konkret om genomförd yogaforskning på KS på patienter med hjärtsvikt, hur många som ingick, vad man jämförde med, om studien var randomiserad osv. I nästa stund diskuterade vi ingående och på lika stort allvar vilka chakra som var involverade vid tinnitus och vilka övningar som skulle kunna vara relevanta att arbeta med för att komma åt de underliggande obalanserna i energisystemet. Alla var oerhört positiva och jag fick efteråt flera frågor om komma och föreläsa inom vården, tankar om framtida yogaforskningsprojekt som en deltagare ville starta upp på sin enhet, och bokningar till enskilda yogiska terapisessioner.

Min upplevelse är att vi lever i ett tydligt, pågående paradigmskifte, där yogans tekniker och dess förklaringsmodeller numera möter ett allt större gensvar och intresse även inom den medicinska världen/vården.  Våra instruktörsutbildningar runt om i Skandinavien får också allt fler sökande.

I förra veckan ringde de från ett av de stora sjukhusen i Stockholm och ville att jag i höst skulle komma och föreläsa om MediYoga för läkare, sjuksköterskor och annan personal på sjukhuset. De var noga med att boka in två datum med mig, ”så att alla som ville skulle kunna komma, oavsett hur deras skift såg ut”.

En MediYoga instruktör som arbetar med MediYoga och MIMY inom psykiatrin i Norra Stor-Stockholm berättade i helgen att Affektiva Mottagningen, en specialmottagning för patienter med bipolär sjukdom och svårbehandlad depression, som flyttat till Karolinska Sjukhuset nu börjar med MediYoga för sina patienter – och att öppenvårdpsykiatrin i Mörby i Danderyd norr om Stockholm nu också har Mediyoga för sina patienter.

Det bästa och mest fantastiska med hela denna utveckling är att nya grupper av patienter inom vården får fler möjligheter och nya verktyg att själva kunna medverka aktivt och bidra till ökat välbefinnande och förhoppningsvis bättre egen hälsa.

LÄNKAR

Läs mer om YogaMana och Madeleines verksamhet: http://www.yogamana.se/

Läs mer om våra instruktörsutbildningar för vårdande personal:  Klicka här

Läs mer om Balans Inspiratör – våra introduktionsutbildningar i MediYoga och Mindfulness för allmänheten, med Sara Emilionie: Klicka här

Göran Boll

Inga Kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Top